Jordbruk i Indien är i behov av ny kunskap och teknik



"*" indicates required fields
Indien och jordbruk går hand i hand. Indien är nämligen den näst största livsmedelsproducenten i världen, men ungefär 35 procent av produktionen går förlorad på grund av brist på kunskap och teknik. I Europa finns det gott om bådadera, så vad väntar vi på?

Jordbruk i Indien: Enorma berg av livsmedel
Medan den indiska IT-industrin kan konkurrera med resten av världen, ligger jordbruk i Indien fortfarande långt efter moderna produktionsstandarder. Trots bristen på kunskap och teknik producerar Indien en enorm mängd livsmedel på traditionellt sätt. Endast Kina producerar mer. Mer än 50 procent av indierna, cirka 700 miljoner människor, arbetar inom jordbruk. De flesta är bönder med en liten jordlott – det finns knappast något storskaligt i indien just inom jordbruk.
Indien producerar mer än bara ris
De viktigaste jordbruksprodukterna i Indien är ris, bomull, ingefära, kardemumma och vete. Tack vare den enorma variationen av klimatzoner – subtropiskt, tropiskt, tempererat, torrt – finns det gott om möjligheter att odla alla typer av frukt och grönsaker, både för den indiska marknaden och för export. I västra Indien odlas till exempel druvor i stor skala, som man kan hitta i stormarknader i Europa. I Himalaya odlas många äpplen, främst för den inhemska marknaden. Indien erbjuder också odlingsområden med god jordkvalitet.
Tempererat klimat
Deccanplatån – den stora regionen mellan Pune, Nashik, Hyderabad, Bangalore, Coimbatore och Kholapur – erbjuder ett stort jordbruksområde med ett tempererat klimat. Deccanplatån har ett ganska jämnt klimat med måttliga temperaturer. Den lägsta nattemperaturen är 16°C på vintern och den normala maxtemperaturen är 30°C, med undantag för april och maj då nattemperaturen är som lägst 22-23°C och som högst 35-38°C. Klimatet i norra delen av landet, vid foten av Himalaya, är något mer säsongsbetonat. Här finns flera olika mikroklimat.
Indien har stora potatisodlingar
Norra Maharashtra, Gujarat, Madhya Pradesh, Upper Pradesh, Orissa och Bihar, alla lågland, är mycket varma från mars till september med monsun från mitten av juni till slutet av augusti. Rajasthan har huvudsakligen ett ökenklimat med höga temperaturer från mars till oktober; de norra delarna har relativt kalla vintrar (över 0°C). Punjab har varma somrar och kalla vintrar. Potatisodling (indierna äter inte bara ris utan även mycket potatis) sker här från november till maj. Kodaikanal och Ooty (Tamil Nadu) erbjuder ett gynnsamt klimat för kaffe-, te-, grönsaks- och blomsterodlare. Kerala i öster har bergskedjan Western Ghats, som ansluter till bergskedjan Kodaikanal, med centrum i Munnar. Här odlas huvudsakligen te.

‘Västerländska’ grönsaker
Himachal Pradesh i norra delen av landet erbjuder ett liknande klimat. Jordbrukarna i denna region vill utnyttja klimat- och markförhållandena på bästa sätt och odla alla typer av ‘västerländska’ grönsaker som sparris, broccoli, sallad, paprika, selleri, brysselkål, europeisk morot, persilja, purjolök och sockerärter. En betydande del av delstaten odlar redan grönsaker av europeiskt ursprung. De norra delstaterna ligger dock i kuperade områden, vilket ofta gör logistiken till en utmaning. Tamil Nadu och Andhra Pradesh består huvudsakligen av tropiska torrområden på cirka 300 meters höjd över havet. Här finns gott om odlingsmark från juni till september, därefter är nederbörden ofta alltför oregelbunden. Den huvudsakliga produktionen omfattar ris, bananer, kokosnötter, ingefära och kardemumma. Kerala har också ett stort fuktigt kustområde där det finns tillräckligt med vatten.
I diagrammet nedan visas de olika grönsakerna och var de odlas i Indien:
Product | Jaarlijkse output (‘000 metric ton) | Regio | Voordelen van de regio |
Tomaten | 21,200 (2020-2021) | Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka, Gujarat, Odisha, West Bengal, Chhattisgarh, Maharashtra, Bihar, Haryana, Uttar Pradesh, Telangana and Tamil Nadu. | Geschikte (leem)grond, juiste PH-waarde, steun door de overheid. |
Bloemkool | 9,174 (2018-2019) | Uttar Pradesh, Karnataka, West Bengal, Punjab, Bihar, de noordelijke Himalayas en in de Nilgiri Hills in het zuiden. | Bloemkool groeit doorgaans in het koude seizoen (18 tot 20°C). Goede bodemvruchtbaarheid. |
Broccoli | 8.6 (2017) | Maharashtra, Tapi district | Geschikte leemgronden, juiste PH waarden, temperaturen tussen de 18°C en 23°C. |
Komkommer | 1,100 (2019) | Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telangana, Assam, Uttar Pradesh, Bihar, Jammu en Kashmir. | Goede bodem, geschikt klimaat (gematigd tot warm). |
Kool | 9,207 (2019) | Uttar Pradesh, Orissa, Bihar, Assam, West Bengal, Maharashtra en Karnataka. | Geschikt klimaat (koel en vochtig) In de winter rondom Nashik (Maharashtra) en Ooty (Tamil Nadu) en Kerala. |
Jordbruk i Indien: Mycket traditionell odling
Odlingen i Inda är ofta fortfarande mycket traditionell. Det finns knappt några glasväxthus: i allmänhet används växthusfolie för att skydda grödorna. Indien har dock gjort framsteg när det gäller odlingsaspekter och användningen av folie-, skugg- och nätväxthus. Leverantörsindustrin har också utvecklats och utrustning och anläggningar (växthus och andra krav för odling) tillverkas ofta i Indien. Intäkterna från produktionen är dock blygsamma och odlarna gör inga stora investeringar i odlingsproduktion. Det finns dock ett växande intresse för teknik, såsom fertigation (gödsling och bevattning), automatisering, substrattillväxt, halvautomatisk klimatkontroll, moderna odlingstekniker, dataregistrering etc.

Jordbruksteknik behövs för att förhindra matsvinn
Enligt forskare från Tamil Nadu Agriculture University kastar Indien varje år bort färsk frukt och färska grönsaker till ett värde av flera miljarder dollar – cirka 35-40 procent av landets totala frukt- och grönsaksproduktion. Detta beror på brist på lämpliga skördemetoder, inga eller otillräckliga transporter, dåliga eller inga kylförvaringsanläggningar och/eller kyltransporter. Trots att Indien är en av de största producenterna av frukt och grönsaker utnyttjas inte landets exportpotential. Agtech som syftar till att rationalisera leveranskedjorna och förbättra jordbrukets effektivitet i Indien har en uppskattad potential på 170 miljarder US-dollar.
Kvalitet
Tack vare det växande fokuset på en hälsosam livsstil ökar efterfrågan på högkvalitativa produkter i Indien. Enligt en stor marknadsundersökning kommer den indiska ekologiska marknaden att växa från 177 miljoner USD år 2020 till en marknad värd 553 miljoner USD år 2026. Officiellt har Indien det största antalet jordbrukare som är aktiva inom ekologisk odling (835 000), men landet står för mindre än 1 procent av den globala ekologiska produktionen (värd cirka 80 miljarder euro). När det gäller den totala arealen för ekologisk odling ligger Indien på 9:e plats med 1,49 miljoner hektar. Den ekologiska sektorn i Indien är dock oreglerad och inte transparent.
Livsmedelshandel på nätet
Efterfrågan på högkvalitativa och ekologiska produkter drivs på av den unga befolkningen, deras växande disponibla inkomst och trenden att äta ute. Restaurangbranschen blomstrar och intresset för utländska kök och produkter är enormt. Under pandemin har dessutom livsmedelshandeln på nätet vuxit exponentiellt i Indien. Att handla eller beställa mat via stormarknader eller leveranstjänster på nätet har etablerats i Indien i snabb takt. Som ett resultat växte livsmedelsmarknaden online med 80 procent bara under 2020 och den indiska marknaden för måltidsleveranser kommer att fortsätta växa med cirka 30 procent årligen till ett värde av 8 miljarder USD 2022, enligt en studie av Boston Consultancy Group och Google.
Workshop: Marknadsinträde i Indien
Har ditt företag innovativa lösningar för gödning eller automation, men är du osäker på hur du ska ta första steget in på den indiska marknaden? IndiaConnected har utvecklat en workshop där vi under två timmar besvarar dina mest angelägna frågor om ett smart marknadsinträde i Indien.
- Få en bättre förståelse för vad som krävs för ett marknadsinträde i Indien.
- Få värdefull feedback på er nuvarande Indienstrategi från oberoende experter.
- Expertis inom alla områden: försäljning, tillverkning, juridik, skatt, finans, leveranskedja, rekrytering etc.
Under workshopen kommer våra lokala experter med kunskap om din specifika sektor att arbeta tillsammans med dig för att utforska din fråga och formulera möjliga svar och strategier. Efteråt får du en rapport.
